Im więcej kwasu linolowego, tym niższe CRP

14 listopada 2017, 11:08

Im wyższy poziom kwasu linolowego w surowicy krwi, tym niższe stężenie białka C-reaktywnego (CRP).



Białko sojowe sprzyja zdrowiu serca, bo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL

7 maja 2019, 11:59

Białko sojowe pomaga w niewielkim, ale znaczącym stopniu obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.


Wspaniała waza to pierwszy dowód, że w Brytanii odbywały się walki gladiatorów

7 marca 2023, 11:40

Ostatnie badania przynoszą pierwszy dowód, że w rzymskiej Brytanii odbywały się walki gladiatorów. Dotychczas nie mieliśmy żadnych informacji, ani pisemnych, ani archeologicznych, dotyczących tej najbardziej znanej rozrywki Rzymian w prowincji Britannia. Nowe analizy Wazy z Colchester, znalezionej w 1853 roku w rzymskim grobie, dostarczają pierwszych dowodów, że na Wyspach Brytyjskich odbywały się walki gladiatorów.


Niezdrowe czerwone mięso

27 czerwca 2006, 15:58

Dieta obfitująca w czerwone mięso może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki. Dobra wiadomość jest taka, że jedząc drób, obniżamy to prawdopodobieństwo. Tego typu rewelacje zawarto w artykule szwedzkich naukowców, opublikowanym na łamach International Journal of Cancer.


Od czego chłopcom rosną piersi

1 lutego 2007, 10:59

Olejki lawendowy i z drzewa herbacianego, które wchodzą w skład części mydeł, szamponów, żelów do włosów i mleczek do ciała, mogą u chłopców powodować powiększenie piersi.


Dla feministki większe też jest piękne

19 marca 2008, 10:52

Kobiety określające się jako feministki doceniają więcej typów budowy ciała. Do takich wniosków doszli naukowcy z 3 uniwersytetów: w Westminsterze, Newcastle i z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego. Przebadali oni 129 pań nazywających się feministkami i 132 niefeministki. Wszystkim pokazano 10 zdjęć kobiet o różnym wskaźniku masy ciała (BMI), od wychudzonych po otyłe, i poproszono o ocenę atrakcyjności.


Kuskuslicencja: Creative Commons

Bez cukru ani rusz

12 grudnia 2008, 23:16

Diety niskowęglowodanowe, takie jak np. dieta Atkinsa, mogą wyraźnie ograniczyć podstawowe funkcje mózgu człowieka.


Epidemia jak szczepionka

10 października 2009, 11:06

Dane statystyczne zebrane podczas tegorocznego ataku grypy zdają się potwierdzać to, czego epidemiolodzy spodziewali się od dawna: wiosenna epiedmia grypy wywołuje na poziomie całych populacji efekt zbiorowego "zaszczepienia" i zmniejsza dotkliwość epidemii jesiennej.


Od syropu na kaszel do skuteczności leku na raka

19 listopada 2010, 10:56

Podając pacjentkom z rakiem sutka syrop na kaszel, można pośrednio ocenić reakcję na tamoksyfen – lek o działaniu antyestrogenowym – i ustalić odpowiednią dawkę. Naukowcy z Centrum Medycznego Erazmusa w Rotterdamie zauważyli bowiem, że organizm odpowiada na aktywną substancję syropu (dekstrometorfan) tak samo jak na interesujący ich specyfik.


Jedzenie z puszek źródłem bisfenolu A

23 listopada 2011, 08:51

Jedne z pierwszych badań dotyczących poziomu bisfenolu A w organizmach osób żywiących się puszkowaną żywnością wykazały, że wystarczy przez 5 kolejnych dni jeść zupę z puszki, by poziom BPA zwiększył się o 1200 procent


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy